FerestreDeCer

Este un forum de creaţie, de opinie şi atitudine culturală, forumul dialogului cultural între semeni...
 
AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Ferestre spre Enigme

In jos 
AutorMesaj
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Ferestre spre Enigme   Mier Apr 11, 2012 8:30 am

INSULA PAŞTELUI

La peste 4000 de kilometri de coasta statului Chile se afla una dintre cele mai izolate insule populate vreodata de oameni. Si tot aici, in Insula Pastelui, se gaseste una dintre cele mai mari enigme ale omenirii, giganticele statui Moai. Arheologii sustin, insa, ca misterul care inconjoara tacutele chipuri de piatra este pe cale sa se incheie.

Nimeni nu stie exact modul in care statuile au ajuns pe locurile lor de astazi si nici motivul pentru care ele au fost create. Mai mult, ceea ce i-a intrigat pe cercetatori a fost prezenta unor uriase palarii rosii de piatra, unele cantarind chiar si cateva tone, asezate pe fruntea statuilor in urma cu circa 1000 de ani. Arheologii britanici de la universitatile din Manchester si Londra sustin totusi ca au dezlegat taina acestor podoabe gigantice.

****
[img][/img]
Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Mier Apr 11, 2012 8:37 am

STONEHENGE...

Aflat an de an în atenţia publicului, la data solstiţiului de vară (21 iunie), când sute de mii de curioşi iau cu asalt locul participând la procesiuni ciudate, celebrul ansamblu neolitic Stonehenge din Anglia continuă să rămână un mister pentru oamenii de ştiinţă. Nimeni până acum n-a reuşit să descifreze nici semnificaţia acestui monument preistoric şi nici felul în care a fost el ridicat. O echipă de arheologi britanici este însă pe cale să dezlege enigma, într-un documentar ce va fi difuzat în toamnă de BBC.
* Megaliţi cu puteri tămăduitoare
De la început de aprilie, complexul de la Stonehenge din comitatul Wiltshire şi-a pierdut liniştea. Pentru întâia dată după 44 de ani, locul a mişunat, timp de aproape două săptămâni, de cercetători dornici să pună capăt misterului care înconjoară faimosul ansamblu arhitectonic vechi de aproximativ 4500 de ani.

***
Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Mier Apr 11, 2012 9:06 am

Machu Picchu

Ruinele orașului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locații străvechi din lume. În timp ce incașii în mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incașii l-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraș.
Invizibil de dedesubt și complet limitat natural, înconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrăni populația, și irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare să fi fost folosit de incași ca un oraș ceremonial secret. 610 metri deasupra, gălăgiosul râu Urubamba, norul înfășoară ruinele palatelor, băilor, templelor, hambarelor și a în jur de 150 de case, toate într-o remarcabilă stare de conservare. Aceste structuri, săpate în granitul din vârful muntelui sunt minuni atât arhitecturale cât și estetice. Multe dintre cărămizile cântărind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate și unite cu atâta exactitate, încât îmbinările fără mortar nu permit nici măcar unei lame de cuțit să intre printre ele. Se știu puține lucruri despre utilizările sociale sau religioase ale orașului în vremurile incașilor. Scheletele a 10 femei și ale unui bărbat duc la presupunerea că acest sit ar fi putut fi un sanctuar pentru pregătirea preoteselor și/sau a mireselor nobilimii incașe. Oricum, examinarea ulterioară a oaselor a dezvăluit un număr egal de oase masculine, ceea ce indică faptul că Machu Picchu nu era exclusiv un templu pentru femei.
Patru secole au fost necesare pentru descoperirea unei fantastice fortărețe ascunse printre piscurile de 4000 de metri ale anzilor peruvieni. Nu i se cunoaște adevăratul nume, ce destinație avea și de ce a fost părăsită de băstinași în secolul XVI, fără a fi atacată de conchistadori. A scăpat neobservată de europeni până în secolul al XX-lea, când a primit și numele de Machu Picchu.
În secolul al XII-lea, enigmatica populație ce-și spunea Inca (Fii Soarelui) cucerea un vast teritoriu în nordul și vestul Americii de Sud, venind de undeva din zona meridională a continentului - nu se știe nici acum cu precizie de unde. Deși nu erau la fel de războinici și necruțători ca aztecii, incașii au cucerit nu mai puțin de 500 de civilizații amerindiene.
Nu s-au impus prin cultură (nu cunoșteau nici o scriere) căci aceștia transmiteau mesaje printr-un sistem de noduri și lungimi ale sforilor (ce nu este încă cunoscut), ci printr-o temeinică, chiar spartană organizare social-legislativă. Dar, mai presus de toate, aveau "obsesia" construcțiilor de drumuri pavate și de cetăți-fortărețe (inclusiv în junglă) menite să reziste veșnic în fața oricărui inamic. Capitala incașilor, Cuzco, era - arhitectural - comparabilă cu Roma cezarilor. Dar la numai 130 de kilometri de Cuzco, printre crestele andine, se află cetatea Machu Picchu.

***

Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
Sya
Administrator
Administrator
avatar

Mesaje : 202
Data de inscriere : 24/03/2012
Localizare : În inima ta!

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Sam Apr 14, 2012 8:22 am

Sus In jos
Sya
Administrator
Administrator
avatar

Mesaje : 202
Data de inscriere : 24/03/2012
Localizare : În inima ta!

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Sam Apr 14, 2012 8:28 amSus In jos
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Sam Apr 14, 2012 9:59 am

Învierea lui Iisus Hristos (Învierea Domnului) este un fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină - catolică, ortodoxă și reformată. Este practic temelia bisericii pe care o cunoaștem astăzi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii și de apostolii lui Hristos. La început, învierea ca doctrină nu a fost acceptată în Imperiul Roman cu excepția primilor creștini.

„Iar a doua zi, care este după vineri, s-au adunat arhiereii și fariseii la Pilat, zicând: Doamne, ne-am adus aminte că amăgitorul Acela a spus, fiind încă în viață: După trei zile Mă voi scula. Deci, poruncește ca mormântul să fie păzit până a treia zi, ca nu cumva ucenicii Lui să vină și să-L fure și să spună poporului: S-a sculat din morți. Și va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi. Pilat le-a zis: Aveți strajă; mergeți și întăriți cum știți. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.”Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Dum Apr 15, 2012 4:29 am

Mitul şi realitatea lânii de aur

O veche legenda, o calatorie plina de aventuri, o enigma inca nedezlegata: Lana de Aur. E usor sa spui ca este vorba de o simpla metafora, dar asta nu-i opreste pe unii sa-si puna intrebari asupra naturii materiale a lanii care i-a fascinat pe argonauti. A existat cu adevarat „ceva“ ce ar fi putut fi luat drept lana de aur? Ce era acest miste¬rios obiect al dorintei argonautilor?

E o poveste veche, veche de tot. Pe vremea lui Homer (secolul VIII i.Hr.), o stia toata lumea. Ca orice legenda foarte veche, are mai multe versiuni, dar urzeala e aceeasi. Varianta cea mai cunoscuta se numeste Argonautica si este un poem epic grecesc scris de Apollonius Rhodius in secolul al III-lea i.Hr. O alta versiune, mai putin raspandita, a fost redactata de Valerius Flaccus, poet roman care a trait in primul secol al erei noastre.
Berbecul care l-a vrajit pe Iason
Intrata in mit, in acel misterios amalgam alcatuit din vorbe rostite de mii de ori si transmise oral de-a lungul a zeci de generatii, istorisirea a pastrat cateva elemente care ii dau temeinicie. Este mereu vorba despre un berbec, numit Chrysomallos, cu lana din aur curat. Au fost gasite vase antice grecesti pe care lana apare in toata splendoarea ei, pictata intr-un galben ce sugereaza aurul.

Evident, Chrysomallos era un berbec fermecat: fusese trimis sa-i salveze pe Phrixus si Helle, copiii regelui Athamas si ai zeitei norilor, Nephele, ale caror vieti erau amenintate de uneltirile mamei lor vitrege. Berbecul ii ia pe cei doi tineri si ii poarta in zbor spre Colchida; fata, Helle, cade, din nefericire, pe cand cei trei zburau deasupra marii, si se ineaca, in urma ei ramanand doar amintirea, pastrata in numele Stramtorii Hellespont (astazi Dardanele). Baiatul, Phrixus, ajunge cu bine in Colchida si, drept multumire, daruieste berbecul fermecat regelui acestei tari (dupa alte versiuni, il jertfeste zeilor, agatandu-i blana de aur de un copac dintr-o padure sacra.)

Peste ani, cativa aventurieri condusi de Iason, pretendent la tronul regelui din Thessalia, afla despre aceasta uimitoare comoara, se imbarca pe corabia Argo (de unde si numele expeditionarilor: argonauti) si pornesc spre Colchida, tinut plasat de specialisti pe teritoriul actualei Georgii. La expeditie participa cei mai vestiti eroi ai vremurilor vechi, printre care semizeul Hercule si gemenii Castor si Polux. Un asemenea comando eroic era imperios necesar pentru succesul misiunii, pentru ca Lana de Aur era pazita de un sarpe monstruos.

Ajuns in Colchida, Iason isi foloseste farmecul pentru a o seduce pe vrajitoarea Medeea, fiica lui Aetes, regele Colchidei, si a o convinge sa-l ajute. Vrajile Medeei izbutesc sa-l adoarma pe monstrul-paznic al comorii si Iason poate astfel sa fure Lana de Aur, cu ajutorul careia, la intoarcerea acasa, revendica tronul tarii sale...Ultima editare efectuata de catre LionKing in Vin Ian 11, 2013 9:08 am, editata de 3 ori
Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Sam Mai 19, 2012 12:31 pm


ATLANTIDA


[ Lemuria

]Cand Lemuria s-a scufundat, a avut loc o inversare a polilor si Atlantida s-a ridicat din mare. Cei 1.000 de maestrii nemuritori ai Scolii de Mistere din Naacal din Lemuria s-au indreptat spre Atlantida, mai precis catre una din insulele Atlantidei, numita Undal. Primul lucru pe care l-au facut cand au ajuns pe insula Undal, a fost construirea unui zid care strabatea mijlocul insulei de la nord spre sud. Acest zid care avea o inaltime de circa 12 metri si o latime de sase metri impartea insula in doua zone astfel incat sa nu poti trece dintr-o parte in alta. Apoi, acesti maestri nemuritori au ridicat un zid mai mic de la est catre vest, divizand astfel insula in patru parti. Aceasta structura este o replica a mintii omenesti, care se divide in doua emisfere despartite de corpus callosum. Emisfera stanga, masculina, este bazata pe logica. Cea dreapta, feminina, este bazata pe experienta sau intuitie. Dar partea masculina are dealtfel un aspect feminin sau experimental asociat cu el, iar partea feminina are un aspect masculin, logic, asociata cu ea. Acestea sunt cele patru cvadrante ale mintii oemnesti.[/justify]
Cand maestrii au terminat munca de divizare a insulei, jumatate din ei s-au asezat in partea masculina, jumatate in cea feminina. Maestrii care erau pe partea stanga au devenit ganditori logici, iar cei de pe partea dreapta au devenit ganditori intuitivi. Apoi ei au proiectat pe insula principala cele 10 tipare ale Copacului Vietii, astfel ca vortexuri de energie au inceput sa se roteasca spre zece locuri si i-au adus pe lemurieni in Atlantida. Fiecare persoana a fost atrasa catre un anumit vortex asociat cu natura interioara a persoanei respective. Lemurienii care s-au asezat in zona care se intinde de la Lacul Titica pana la Muntele Shasta au simtit nevoia de a emigra catre Atlantida. Ei au fost atrasi spre Atlantida de catre vortexurile de energie create de catre maestrii nemuritori.


Ultima editare efectuata de catre LionKing in Vin Ian 11, 2013 9:06 am, editata de 2 ori
Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Vin Dec 28, 2012 8:55 am

De unde vine Craciunul?

Desi Biblia nu mentioneaza sarbatoarea Craciunului, aceasta celebrare a devenit o necesitate imediat dupa inceputurile raspandirii religiei crestine in lume. Nu intamplator a fost aleasa data de 25 decembrie ca ziua in care cinstim Nasterea Domnului.

Exegetii Bibliei au aproximat data conceperii lui Isus in jurul zilei de 25 martie, ceea ce inseamna ca nasterea pruncului ar trebui sa aiba loc exact 9 luni mai tarziu, in jurul zilei de 25 decembrie. Ceea ce probabil nu stiti, este faptul ca din anul 325 dateaza prima atestare oficiala a sarbatoririi Nasterii Domnului, facuta sub conducerea imparatului Constantin cel Mare.

Data de 25 decembrie mai are inca o explicatie, de data aceasta mai putin "rezonabila". Dupa introducerea calendarului Iulian, solstitiul de iarna - cea mai scurta zi a anului - variaza in jurul datii de 20 decembrie. La vechii pagani, solstitiul de iarna era un prilej de sarbatorire al zeului Soare, motiv pentru care era necesara o inlocuire cu una mai puternica si mai motivanta: nasterea Mantuitorului omenirii.Ultima editare efectuata de catre LionKing in Vin Ian 11, 2013 9:05 am, editata de 1 ori
Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
LionKing
PersonalUser
avatar

Mesaje : 200
Data de inscriere : 23/03/2012
Localizare : Intr-un vis neterminat cu tine...

MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   Vin Ian 11, 2013 9:02 am

TRIUNGHIUL BERMUDELOR

Triunghiul Bermudelor, zona geografică din Atlanticul de Nord mărginită de Insulele Bermude, Puerto Rico şi Fort Lauderdale, Florida, continuă să-i fascineze pe oamenii de ştiinţă şi pe investigatorii fenomenelor paranormale datorită întâmplărilor bizare care s-au întâmplat aici.
Un oraş misterios a fost descoperit, de cercetători, în Triunghiul Bermudelor. La 700 de metri sub apele Atlanticului, ciudata aşezare păstrează construcţii uriaşe pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu Atlantida.
Patru piramide mari, structuri circulare construite din granit, un sfinx şi monumente gravate. Asta a descoperit un robot subacvatic trimis în misiunea din Triunghiul Bermudelor.
Conducătorii cercetării, inginerul marin Pauline Zalitzki şi soţul său, Paul Weinzweig, au observat construcţiile în anul 2001, când făceau o altă cercetare în zonă. Pentru că ciudatele blocuri de piatră le-au atras atenţia, anul acesta au trimis un robot video subacvatic pentru a se asigura că nu s-au înşelat.
Oraşul de pe fundul oceanului se află la 700 de metri nord de coasta estică a Cubei.
"Aşezarea este la o adâncime prea mare. M-ar mira să fi fost creată de oameni", crede profesorul de oceanografie Robert Ballard, care adaugă: "Inevitabil, ne întrebăm: Cum au ajuns construcţiile acolo? Nu am mai văzut niciodată imagini de la vreun sonar (detector sonic pentru obiecte subacvatice, n.r.), pot fi înşelătoare".

Sus In jos
http://ferestredecer.forumz.ro
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Ferestre spre Enigme   

Sus In jos
 
Ferestre spre Enigme
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
FerestreDeCer :: LĂCAŞ PENTRU ODIHNA SUFLETULUI :: Amprente culturale-
Mergi direct la: